PDA

Tam Sürüm Bilgini Göster : Hz. Ali'nin Bazı Özdeyişleri

okyanus
07-04-2006, 15:28
Hz. Ali'nin düşünür yönünün anlaşılması için onun bazı özlü sözlerini aktarıyoruz. Görüleceği gibi, ne diğer halifeler ne başka biri, böyle derin görüşleri dile getirmiştir.

® Akıl gibi zenginlik, bilgisizlik gibi yoksulluk, edep gibi miras, danışmak gibi arka olamaz.

® İlim maldan hayırlıdır, ilim seni korur, sense malı korursun. Mal vermekle azalır, ilim öğretmekle çoğalır. Mal sahipleri malın yitmesiyle yitip giderler.

® İnsanlar, bilmedikleri şeye düşmandırlar.

® Öfke delilikten bir bölümdür. Çünkü, sahibi nadim olur, nadim olmuyorsa deliliği adamakıllı pekişmiş demektir.

® Bilgi, tükenmeyen bir hazinedir; akıl eskimeyen, yıpranmayan bir elbisedir.

® Akıl, gurbette yakın bulmaktır; ahmaklık vatanda gurbete düşmektir.

® Bilgin kişinin rütbesi, rütbelerin en yücesidir.

® İki şey vardır ki, sonu bulunmaz: Bilgi, akıl.

® Kendini bilmeyen, başkasını nasıl bilir?

® Cahil dostundan ziyade akıllı düşmanına güven.

® Kullar, bilmedikleri şeylerde duraksasalardı ne kâfir olurlardı, ne de sapıklığa düşerlerdi.

® Kendini bilen, Rabbini bilir.

® Renkten renge giriş, inançtan inanca geçiş, ahmaklığın alametlerindendir.

® Bilgiyle dirilen, ölmez.

® Söyleyene bakma, söylenene bak.

® İnsanların en acizi, insanlardan kardeş edinemeyenidir, ondan daha aciziyse kardeş edindikten sonra onu yitirendir.

® Büyük günahların kefareti, zulme düşünlere yardım etmek, acze düşünleri ferahlandırmaktır.

® Dindarlığın en üstünü, dindarlığı gizlemektir.

® Hayrı yapan, hayırdan da hayırlıdır; şer isteyense şerden de kötüdür.

® Halka istemediği, hoşlanmadığı şeyleri söyleyen kişi hakkında halk da, istemediği şeyleri söyler.

® İnsanların en fazla bağışlaması gerekeni, ceza vermeye en fazla gücü yetenidir.

® Cömertlik, istemeden vermektir. İstendikten sonra vermekse, utançtandır ve kötüdür.

® Dil yırtıcıdır, bırakıldı mı salar, parçalar.

® İnsan, dilinin altında gizlidir.

® Soruya verilen cevap çoğalınca, doğru gizli kalır.

® Dostunu ihtiyatla sev, olabilir ki, bir gün sana düşman olur. Düşmanla da ihtiyatlı düşmanlıkta bulun, olabilir ki bir gün sana dost olur.

® Günaha alt olarak üstünlük bulan, üstünlük elde etmemiştir, şerle üst olan alt olmuştur.

® Zalime gelip çatan adalet günü, mazlumun uğradığı cevir ve cefa mihnetinden çetindir.

® Şiddet son dereceyi buldu mu, ferahlık gelir çatar. Bela halkaları tam daraldı mı, genişlik yüz gösterir.

® Ayıbın en büyüğü, ona benzer bir ayıp sende varken, başkasını ayıplamandır.

® Konuşun da tanışın, çünkü insan, dilinin altında gizlidir.

® Gerçekle savaşan, elbette alt olur gider.

® Bir insanda güzel bir huy varsa o huya benzer başka huylarını da bekleyin.

® Nice zengin vardır ki, yoksuldan da yoksuldur; nice büyük kişi vardır ki, her aşağılık kişiden de aşağıdır, nice yoksul vardır ki, bütün zenginlerden daha zengindir.

® İki şey vardır ki, yitirmeden kadri bilinmez: Gençlik ve mutluluk.

® Utancın üstünü, insanın kendinden utanmasıdır.

® Nice kan vardır ki, onu dil döker.

® Mazluma yardımcı ol, zalime düşman kesil.

® Soyluluk; babaların, anaların mensup oldukları soyla boyla değil, övülecek üstünlükle kazanılır.

® İnsanda dil olmazsa, insan söz söylemezse, surete bürünmüş bir varlıktan, yahut başıboş bırakılmış otlayan bir hayvandan başka ne olabilir ki?

® Mazlumun zalimden öç alacağı gün, zalimin mazluma zulmettiği günden daha çetindir.

® Aç kalmak, alçalmaktan hayırlıdır.

® Bilmediğiniz sözü söylemeyin, çünkü gerçeğin çoğu, inkâr ettiğiniz şeylerdir.

® Aleyhine kesin delil olmayan kişiyi mazur tutun; o kişi benim.

® Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.