![]() |
|
|
#1 | |||||||||
|
Administrator
Level: 47 [ ![]() ![]() ![]() ![]() ]Paylaşım: 347 / 1156 |
Derneğin Tüzüğü
İMİRLER KÖYÜ VE NİYAZ BABA KÜLTÜR , KALKINDIRMA
VE GÜZELLEŞTİRME DERNEĞİ ANA TÜZÜĞÜ MADDE 1- KURULUŞU: a) Derneğin adı : İmirler Köyü ve Niyaz Baba Kültür , Kalkındırma ve Dayanışma Derneği b) Derneğin Merkezi: Amasya ili Gümüşhacıköy ilçesi Hacıyahya mahallesi Kemalpaşa cad. no:7 c) Derneğin Faaliyet alanı : Gümüşhacıköy d) Dernek:şube , temsilcilik ve irtibat bürosu açabilir. Buralarda faaliyet yapabilir. MADDE 2- DERNEĞİN AMACI: İmirler köyü ve Niyaz Baba ’nın yaşam ve felsefesi doğrultusunda sosyal kültürel çalışmalar yapmak ve Anadolu halk kültürlerini yaşatma geliştirme ve yaymanın yanı sıra laiklik ve insan hakları gibi değerlere sahip çıkmak. MADDE 3-DERNEĞİN ÇALIŞMA KONULARI VE ÇALIŞMA BİÇİMLERİ: 1- Dernek toplumsal ve bilimsel olarak çalışan , insan sevgisini , insan onurunu ve insan emeğini en yüce değer sayan kamu yararı güden derneklerdendir. 2- Aynı amaçlı derneklerle federasyon ve konfederasyona katılabilir. 3- Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesine Bağlıdır. 4- Dil , Din ,ırk ve mezhep farkı gözetmeksizin temel hak ve özgürlüklerin savunucusudur. 5- Atatürk İlke ve Devrimlerine bağlıdır . Özellikle laik Cumhuriyet Devleti sisteminin tüm kurum ve kuralları ile işlemesinden yanadır. Bu ilke doğrultusunda belirlenen amacı gerçekleştirmek için konferanslar , açık oturumlar ve seminerler düzenler, kitaplıklar açar. Milli Eğitim Bakanlığından izin almak kayıt ve şartıyla özel öğretin kurumu ve kurs açabilir. Yayın çıkarır yardımlaşma sandığı kurar, el sanatları ürünleri değerlendirir. 6- İnsanlar arasında paylaşımcılık ve dayanışma ruhunu geliştirmek ve yerleştirmek için faaliyet gösterir. 7- Dernek , çıkar gözetmeksizin çalışır. Siyasi amaç gütmez , her hangi bir siyasal kuruluşun , örgütün , parti veya sendikaların yan örgütü durumuna düşürülemezler. ve haksız yere ailelerin yada kişilerin ün veya şanını yüksel dilemez yada düşürülmesine amaç edemez. 8- İnsanların arasındaki sevgi, barış ,kardeşliği sağlamak ve kültürümüzü yaymak ve tanıtmak için T.C. Kültür Bakanlığı ,T.C. Milli Eğitim Bakanlığı , Üniversiteler ve Yüksek okullar , aynı yada benzer amaçlı Ulusal yada Uluslar arası kuruluşlarla , derneğin amacına değer veren diğer kuruluşlarla kültür ve bilgi alış verişinde bulunabilir. 9- Amaç doğrultusunda sergi açar , gezi , gösteri ve şenlik düzenler. ödüller verir tüm sanatlarda etkinlikler gösterir. Bunlar için gerekli araç, gereç, bina ve lokal gibi maddi koşulları ve olanakları bazında bağış kabul eder. 10-Amaç doğrultusunda yetişmekte olan sanatçı ve düşünürlere burs verir. 11-Amaçla ilgili kutsal değerlerin, tarihi mirasların , abidelerin ve binaların korunması ve restorasyonu için faaliyet gösterir. bu hususta T.C. Başbakanlığı ve Kültür Bakanlığı ile dayanışmaya gider. 12-Çağdaş ve bilimsel çalışmaya özen gösterir. Toplumun amaçla ilgili uygun biçimde yetişmesinde ve gelişmesinde katkıda bulunur. 13-Takvim ,Gazete ve dergi çıkarır. Kültürümüzün kabul ettiği anlamlı günleri ve sözleri takvimde ve gazete ile dergide belirtir. Kutsal saydığın günlerde ve anma günlerinde birlik ve kardeşlik sağlanmasında özen gösterir. 14-Amaçta belirtilen kültüre ve felsefeye hizmeti geçmiş büyük düşünürleri, ozanların , yazarların ve bilginlerin doğum ve ölüm yıl dönümleri ile ilgili anma günleri düzenler. 15-Afetlerde ve dar günlerde ayrım gözetmeksizin tüm insanlara olanakların ölçüsünde yardım eder, toplumsal dayanışmaya girer. 16-Kadın haklarına özel olarak önem verir. Ancak kadın haklarını insan haklarının bir bölümü olarak değerlendirir. Toplunun bütün katmanlarında kadın ve erkeğin eşit ve aynı haklara sahip olduğuna inanır. 17-Bulunduğu Bölgenin turizmine faydalı olmayı amaçlar, bu konuda olanaklar ölçüsünde faaliyetler yürütür. MAADE 4- ÜYELİK: Derneğin iki türlü üyesi vardır. a) Asil üye b) Fahri üye Asil üye aidat ödeyen ve seçme seçilme hakkını taşıyan üyedir. Fahri üyeler aidat ödemezler ancak derneğe bağış ve yardım yapabilir. Genel kurula katılıp söz alabilir , seçip seçilemezler. 1- Derneğe Asil Üye Olmak İçin: A-Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak 18 yaşını bitirmek. B-Genel kurulca her dönem için saptanacak üye giriş ve aylık ödentileri yıllık 12 YTL olacak. Bu ödenti aylık eşit aidatlar şeklinde 1 YTL olarak ödenecektir. C-Denek kurması yasaklanmamış olmak,dernekler yasasının 16.Maddesindeki kurala uymak. Yönetim Kuruluna üyelik için başvuran kişinin üyeliğini kabul edip etmemekle serbesttir. Ancak 30 gün içerisinde müracaatı değerlendirip yazılı olarak baş vurana bildirmek zorundadır. 2- Derneğe Fahri Üye olmak için: A-Derneğin amacına ilgili ve sevgi duymak. B-Derneğe yararı dokunacağına inanmak ve inanılmak C-Asli üye olmak istediğini sadece fahri üye olmak istediğini yazılı olarak açıklamak D-Yönetim kurulu veya Genel Kurulu veya Genel Kurul tarafından fahri üyeliğe kabul etmek E-Derneğe üye olması yasaklanmamış olmak gerekir G-Derneğin şu anda şubesi yoktur. MADDE:5-ÜYELİKTEN ÇIKMA VE ÇIKARILMA: A-Aşağıdaki durumların varlığında Yönetim Kurulu kararıyla üyelikten çıkarılır. 1-Üyelik koşullarının sonradan yitirilmemesi yada girişte yanlış beyanda bulunduğunun anlaşılması 2-Ödentilerin iki kez yazılı uyarıya rağmen ödemeyenler. 3-Derneğin amacına aykırı davrananlar, yönetim çalışmasını engelleyenler. 4-Derneğin çalışma düzenini ve disiplinini bozucu tutumların sürdürülmesi. Gerek yönetim kurulunun , gerekse disiplin kurullarının üyelikten çıkarma kararına karşı çıkan üye ilk genel kurulda itiraz ederek kararı kaldırılmasını isteyebilir.Genel kurul görüşme sonunda onaylama veya kaldırma kararı verir. 5-Dernekten ayrılma isteğini yazılı olarak bildirmiş olan üyeler dernek üyeliğinden çıkmış olur. Ayrılma tarihine kadar olan ödenti borçlarından sorumludurlar. |
|||||||||
|
|
|
|
#2 | |||||||||
|
Administrator
MADDE:7-DERNEK GENEL KURULU:
a) Genel Kurul b) Yönetim Kurulu c) Denetleme Kurulu MADDE :8 GENEL KURUL TOPLANTISI: Genel Kurul Derneğin en üst organıdır.Üç yılda bir Şubat ayı içerisinde Olağan Genel Kurul Toplantısı yapar.Yönetim ne Denetleme Kurulunun gerekli görüldüğü hallerde veya dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine , Yönetim Kurulunca yapılacak çağrı üzerine olağan üstü toplantıya gidilir. Denetleme kurulunun müracaatı veya dernek deleğelerininbeşte birinin yazıli isteği üzerine Yönetim kurulu bir ay içerisinde toplantıya çağırılmaz ise Denetleme kurulunde veya toplantı isteğinde bulunan delegelerinin birinin müracaatı üzerine mahalli sulf hukuk mahkemesince dernek üyeleri arasında üç kişilik bir komisyon belirlediklerini kendilerine tebliğ edildikten itibaren beş gün içinde genel kurulu toplantıya çağırmakla yükümlüdürler.Aksi halde dernek üyeliğinin görev ve sorumluluklarını yerine gitirmemiş sayılır. MADDE:9- GENEL KURULU TOPLANTIYA ÇAĞRI: Yönetim kurulu dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan deleğelerinin listesini düzenler.Genel Kurula katılacak üyeler, en az on beş gün öncedengünü, saati ve gündemi mahalli her hangi bir gaztede ilan edilmek sureti ile toplantıya çağırılır.Bu toplantıda salt çoğunluk sağlanaması sebebiyle toplantı yapılamazsa ikinci toplantıda hangi saat ve yerde yapılacağı ilk gazete ilanında belirtilir.İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bir haftadan az süre olamaz.Toplantının yapılacağı gün, yer ve saat en az on beş gün önceden mahalli mülki amirine bildirilir. Bu yazıya toplantıya katılacak üyelerin listeside eklenir.Toplantı başka bir sebeple geri bırakılırsa bu durum geri bırakma sebepleri ile birlikte toplantı ilanını yazıldığı gazeteye ayrıca ilan edilir. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden en geç bir ay içerisinde ikinci toplantı yapılması zorunludur.Deleğeler ikinci toplantıya birinci fikrada belirtilen esaslara göre çağırılırlar.Toplantı ikinci fıkra esaslara göre mahalli en büyük mülki amirliğine duyurulur.Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz. MADDE:10- TOPLANTI YERİ: Genel Kurul toplantılarıdernek merkezinin bulunduğu yerde yapılır. MADDE:11-TOPLANTI YETER SAYISI: Genel Kurul , Dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan delegelerin sayısından bir fazlasının katılması ile toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz.Ancak bu ikinci toplantıya katılan deleğe sayısı dernek Yönetim ve Denetim kurulu delege tam sayısının iki katından az olmamalıdır. MADDE:12-TOPLANTININ YAPILIŞ USULÜ: Dernek Genel Kurul toplantıları, derneğin bulunduğu merkezde yayın yapan her hangi bir gazetede ilanen belirtilen ve mahalli en büyük mülki amirliğine bildirilen gün ,saat ve yerde yapılır.Genel Kurula katılacak delegeler, yönetim kurulunca düzenlenen listedeki isimlerinin karşısına imza atarak toplantı yerine gider. Tüzükte belirtilen sayı sağlanmişsa durum bir tutanakla tesbit edilir ve toplantı Yönetim kurulu başkanı veya görevlendirdiği bir yönetim kurulu üyesi tarafından açılır.Hükümet komserinin gelmemiş olması toplantının ertelemesini gerektirmez. Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir başkan yeteri kadar başkan yardımcısı ve yazman seçilir. Yazmanlar toplantı sununda bütün tutanak ve belgeleri Yönetim Kuruluna teslim eder. MADDE:13- TOPLANTIDA GÖRÜŞÜLECEK KONULAR: Genel kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda birinin görüşülmesinin istediği konuyu gündeme almak zorundadır. |
|||||||||
|
|
|
|
#3 | |||||||||
|
Administrator
MADDE:14- GENEL KURULUN GÖREV ve YETKİLERİ:
A-) Aşağıdaki yazılı hususlar Genel Kurulca görüşülüp karara bağlanır. 1-Dernek organlarının seçilmesi , 2-Dernek Tüzüğünün değiştirilmesi 3-Yönetim ve Denetleme Kurullarının raporlarının görüşülmesi. 4-Dernek için taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verir. 5-Derneğin federasyona katılması veya ayrılması. 6-Mevzuatta veya dernek tüzüğünde Genel Kurulca Yapılması Belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi. B-)Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçeyi aynen veya değiştirerek kabul etmek. MADDE:15- YÖNETİM KURULU TEŞKİLİ ve GÖREVLERİ: Yönetim Kurulu 7 Asil 7 Yedek üyeden az olmamak üzere Genel Kurulda ve gizli oyla seçilir.Asil üyelerden boşalma olduğu taktirde yedek üyelerin göreve çağırılması zorunludur. Yönetim Kurulu Aşağıdaki Görevleri Yapar. 1- Derneği temsil etmek amacıyla kendi üyelerinden bir veya birkaç kişiye yetki verir. 2- Derneğin Gelir ve Gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak. 3- Dernek tüzüğünün ve mevzuatın kendine verdiği işleri yapmak, yetkileri kullanmak. MADDE:16- DENETLEME KURULUNUN TEŞKİLİ ve GÖREVLERİ: Denetleme kurulu üç Asil üç Yedek üyeden az olmamak üzere Genel Kurulu tarafından seçilir. Bu kurul denetleme görevine dernek tüzüğünde tespit edelen esas ve usüllere göre ve altı ayı geçmeyen aralıklarla yapar ve denetleme sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kuruluna ve toplandığında Genel Kurula sunar. MADDE:17- ORGANLARA SEÇİLENLERİN İDARE ve BİLDİRİMLERİ: Genel Kurulca yapılan seçimi izleyen yedi gün içende Yönetim Kurulu başkanı tarafından Yönetim ve Denetim Kurulları ile derneğin diğer organlarına seçilen asil ve yedek üyelerin adları , soyadları, baba adları , doğum yeri ve tarihlari , mesleklerive ikametleri dernek merkezinin bulunduğu yerin en büyük Mülki amirliğine yazı ile bildirir. Ayrıca yetkililerin istediği diğer bilgeler varsa onlarda aklenir. MADDE:18- MALİ HÜKÜMLER: Dernek adına gelir toplamakla yetkili ve görevli kişiler tahsil ettikleri paraları veya diğer para ile ölçülebilen malları otuz gün içerisinde parayı derneğin milli bankalardaki hesabına yatırmak , mallarıda yönetim kuruluna teslim etmek zorundadır.Dernek yönetim kuruluda bu malı paraya çevirerek yine aynı bankalara otuz gün içerisinde yatırmak zorundadır.Dernek kasasında 250 YTL. sından fazla para bulunduramaz Dernek üye ödentisi ve bağışların toplanmasında kullanılan alındı belgelerinin özel yasalarda gösterilen daha üzün sürelere ait hükümler saklı kalmak üzere dernek saymanınca 5 yıl süreyle saklanması zorunludur.Yeni ve eski saymanlar arasında bu husus devir teslim yapılır. MADDE:19- DERNEĞİN İÇ DENETİMİ: Denetleme kurulunca veya denetciler tarafından dernek kayıtları denetlenir , yapılan harcamalara genel kurulca onaylayan bütçeye , dernek amacına uygun olup olmadığı , Yönetim Kurulu kararlarına dayanılarak yapıp yapmadığı incelenir. Ayrıca dernekler yasasının ön gördüğü makbuz alındı belgeleri ve eklentilerinin yasalara uygun tanzim edilip edilmediği de yine Denetleme Kurulunca veya Denetcilerce incelenir. MADDE:20- TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ: Tüzük değişikliği genel kurulun yetkisi dahilindedir. İlk toplantı tapılabilmiş ise hazır bulunan delegelerin dörtte üçünün oyu değişiklik için yeterlidir. MADDE:21-DERNEĞİN FESHİ: Derneğin feshine Dernek Genel Kurulu karar verir. İlk toplantıda , Tüzüğe göre Genel Kurula katılma hakkı olan üyelerin en az üçte ikisinin toplantıya katılması şarttır. Bu suretle çoğunluk elde edilemezse ikinci kez toplanmak üzere çağrı yapılır. Bu çağrı üzerine toplanacak üyelerin sayısı ne olursa olsun fesih konusunu görüşebilirler. Fesih kararıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu kararı ile alınır. MADDE:22- FESİH SONUNDA MALLARIN TASFİYASİ: Derneğin feshine karar veren Genel Kurul, dernek mallarının tasfiyesi için üç kişilik bir Kurul seçer. Bu Kurul Dernek mallarını alacak ve borçlarını saptar, alacaklarını alır borçlarını öder. Fesih veya kapatılması halinde tüm mal varlığı İmirler köyü muhtarlığına devredilecektir. |
|||||||||
|
|
|
|
#4 | |||||||||
|
Administrator
MADDE:23- DERNEĞİN GELİRLERİ:
Derneğin gelir kaynakları: 1-Üye ödentileri yıllık 12 YTL dır. Bu ödenti aylık olarak eşit taksitler halınde ödenir. Bu miktar yıllık enfilasyona göre Genel Kurulu tarafından yeniden belirlenir. 2-Dernek tarafından düzenlenecek piyango çekilişinden sağlanacak gelirler. 3-Dernek yayınlarından ve el sanatları ürünleri ile basılı kartpostal takvim vb. şeylerden sağlanan gelir. 4-Bağış ve yardımlar. 6-Dernek tarafından düzenlenecek balo , konser , festival , şenlikler ve gezi gibi faaliyetlerden sağlanan gelir. 7-Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar. MADDE:24-DERNEĞİN GELİR ve GİDERLERİNDE USUL: Dernek gelirleri alındı belgesi ile toplanır.Giderler harcama belgesi ile yapılır.Bu belgelerin saklama süresi özel yasalarda gösterilen daha uzun süreye ilişkin saklı kalmaküzere beş yıldır. Dernek gelirlerinin alımlarında kullanılacak belgeler şöyle olacaktır. a)- Maliye Bakanlığınca bastırılan ve Derneklere verilen belge varsa ve temin edilebilirse bu belge kullanılacaktır. b)- Sözü edilen belge bulunamazsa dernek kendi bastıracağı çift dip koçanlı iki nomaratorlü fiş ve belge kullanılacaktır. MADDE:25-DERNEĞİN TUTACAĞI DEFTERLER: 1-Üye Kayıt Defteri: Derneğe girenlerin kimlikleri , Dernege giriş tarihleri , aylık ve yıllık aidatları bu deftere yazılacaktır. 2-Karar Dafteri:Yönetim Kurulu kararları tarih ve sırasıyla bu deftere yazılır. kararların altı başkan ve üyelerce imzalanır. 3-İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan bütün paraların alındıları, bütün harcanan paraların verildikleri yerler düzenli olarak defterde gösterilir. 4-Envanter Defteri:Bütçe , faiz , hesap ve bilançolar bu deftere işlenir. MADDE:26-DERNEĞİN TAŞINMAZ MAL EDİNMESİ: Dernek ikametgahı ve amaç ile faaliyetleri için gerekli olan mallara sahip olabilir. Derneklerce satın alınan , bağış veya vasiyet yolu ile derneklere intikal edilen taşınmaz malların dernek adına tapuya tescilden itibaren üç ay içerisinde konuyla ilğili makamlara bildirilmesi zorunludur. MADDE:27-UYGULANACAK DİGER HÜKÜMLER: Bu tüzükte belirtilmeyen konularda Dernekler yasasına ve ilgili diğer mevzuata göre hareket edilir. MADDE:28- KURUCU ÜYELER: Kurucu üyelerin adı soyadı , ikamet adresleri , meslekleri ve imzaları aşağıda bulunduğu gibidir. Konu glyld®m tarafından (08-18-2006 Saat 04:19 ) de değiştirilmiştir.. |
|||||||||
|
|
![]() |
| Konuyu Toplam 1 üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| Konu Seçenekleri | Bu Konuda Ara |
|
|